Stressen gör dig fartblind!

Att vara stressad är i sig inte farligt. Stress är en naturlig reaktion när det blir för mycket t.ex. när vi ställs inför många krav på en och samma gång eller när det blir för högt tempo på arbetet. Det vi då behöver göra är att prioritera återhämtning, så att vi kan uppnå balans. Pågår däremot stressen under längre tid utan tillräcklig återhämtning blir den skadlig för oss. När stress pågår under längre tid brukar vi också bli ”fartblinda” det betyder att vi vänjer oss vid olika stressymtom och börjar tycka det är normalt att gå runt med huvudvärk, tryck för bröstet och ha sömnsvårigheter m.m. När vi på det här viset börjar vänja oss vid stressen kan det också bli svårt för oss att se varför vi inte riktigt mår bra. En del kör på och försöker skärpa till sig tills det inte går längre och en del anklagar sig själva för att inte prestera på topp. Många söker vård för fysiska symtom och är inte medvetna om att orsaken är stress.

Tidspress kan vara en faktor som påverkar våra stressnivåer

Sjuksrivningar ökar

Stress är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning idag. Om stressen pågår för lång tid resulterar den i utmattning. Återhämtning och rehabilitering efter utmattning tar lång tid,ibland många år och vissa kommer aldrig tillbaka till samma kapacitet och kraft som förr. För de flesta är återgång i arbetet efter en utmattning mycket utmanande och svår. Hela ens existens ifrågasätts eftersom man inte orkar och kan leva som vanligt. Ofta anklagar man sig själv. Många i omgivningen har kanske heller inte förståelse eller kunskap om vad det innebär att vara utmattad, vilket gör att man tenderar anklaga sig själv än mer.

Viktiga återhämtningen

Att förebygga stress är det bästa vi kan göra! Det kan vi göra genom att ha goda rutiner för återhämtning och vara uppmärksam på stressymtom. Den viktigaste återhämtningen får vi när vi sover. Det är inte bara hur många timmar vi sover som är väsentligt utan även hur sömnkvalitén är. Även om sömnen är viktigast så behöver vi också återhämtning när vi är vakna. Vad som är återhämtande är lite individuellt, men man kan säga att det som får dig att slappna av och ger energi är återhämtande! Det kan t.ex. vara att ta en paus, vila en stund, göra yoga eller Thai Chi, meditera, ta en promenad, bada, ta en varm dusch etc.

”Stress i sig är inte skadligt, men om
du inte får tillräckligt med återhämtning
så blir stressen skadlig.”

Kan vi undvika ohälsosam stress?

Till stor del kan vi det! Men ibland händer det saker i livet som vi inte kan rå för. Det kan t.ex. vara att någon närstående blir sjuk eller att vi genomgår en slitsam skilsmässa och samtidigt ska försöka upprätthålla livet som vanligt, vilket kan bli övermäktigt. Att få stöd i en sådan situation är viktigt. Det kan vara stöd från familj och vänner samt på jobbet. För många är det också mycket hjälpsamt att få träffa en psykolog för att få perspektiv, komma till insikt samt få konkreta verktyg att hantera sin situation.

Viktiga varningstecken

Vilka varningstecken behöver jag då vara uppmärksam på? Jo, vanliga stressymtom är till exempel: 

  • Huvudvärk och muskelspänningar

  • Tryck för bröstet och hjärtklappning

  • Sömnsvårigheter, ofta svårt att somna men kan även te sig i form av många uppvaknanden under natten

  • Yrsel 

  • Illamående

  • Domningar, ofta i fingrar och tår 

  • Overklighetskänslor

  • Sänkt immunförsvar

  • Minskad sexlust

  • Kognitiva nedsättningar så som svårt att fokusera, koncentrera sig, nedsatt korttidsminne. Även svårt att hålla flera bollar i luften samtidigt.

  • Känslomässig påverkan, så som att känslorna finns utanpå kroppen, lättirritabilitet och/eller gråtmildhet 

  • Stressbeteenden så som att gå snabbt, prata snabbt, äta snabbt o.s.v. 

  • Rastlöshet

Några tips för att minska stressen

  • Genom att bara dra ner på ditt tempo sänker du stressnivån i kroppen. Genom att dessutom aktivt slappna av i kroppen och andas lugna andetag signalerar du till kroppen att ”faran” är över vilket gör att kroppens lugn- och ro system aktiveras och därmed sjunker stressen ännu mer. 

  • Planera in tid för återhämtning, både på dagtid, kvällstid och på helger.
    Det kan vara korta stunder där du bara stannar upp, dricker en kopp te med full närvaro, gör en kortare avslappningsövning, tar ett fotbad eller bara lägger dig raklång i soffan och blundar en stund. Dessa stunder gör susen både för att förebygga stress, men också bryta stress. Dessutom, pauser och mikropauser ökar ditt fokus och energi, så att du kan hålla din energinivå och prestationsnivå hög under hela dagen! 

  • Ta regelbundna pauser under dagen, rör på dig, äter hälsosam mat, varvar ner på kvällen och ser till att du får tillräckligt med god kvalitativ sömn.

Sammanfattning

Stress i sig är inte skadligt. Det är bara när stress pågår under för lång tid utan tillräcklig återhämtning som den blir skadlig. Stress kan göra oss fartblinda, vilket innebär att vi vänjer oss vid att gå runt med olika stressymtom och tro att det är normalt. Det gör det svårt att själv upptäcka att något är fel, förrän det kanske gått väldigt långt.

Vi kan förebygga skadlig stress genom att ta regelbundna pauser under dagen, röra på oss, äta hälsosam mat, varva ner på kvällen och se till att vi får tillräckligt med god kvalitativ sömn.

Ibland händer saker i livet som vi inte rår för och när stressen väl slår till är det också viktigt att se till att få tillräckligt med återhämtning, men också att få stöd på arbetet och i privatlivet. För många är terapi god hjälp att hantera stress och svåra händelser i livet.

Dela artikeln!

leg. psykolog Hera Ågren

Hera har 15 års erfarenhet av att hjälpa individer, par och familjer samt organisationer att komma tillrätta med sina problem så väl som att skapa förutsättningar för välmående och livsglädje.

Senaste inläggen

Vad vill du eller ni förändra?